Animal Dog Profile

Golden Retriever, Tentang Baka Anjing Anda

Pengenalan

Golden Retriever adalah salah satu baka anjing yang paling terkenal di Amerika Syarikat. Hal ini kerana baka ini adalah haiwan peliharaan keluarga yang terbaik daripada sikapnya yang peramah dan suka bermain dengan keluarga anda. Anjing bersaiz sederhana ini boleh membesar daripada 28 hingga 38 kg dan mampu hidup sehingga 10 atau 12 tahun. Sikap yang ceria, boleh dipercayai, kuat semangat, dan mudah untuk dilatih ini membuatkan ramai orang gemarinya dan ingin memilikinya sebagai ahli keluarga yang baru. Golden sering mengekalkan sikap keanakan yang suka bersenang – lenang dan mempunyai senyuman istimewa di mukanya.

Selain itu, ia juga sebahagian daripada kumpulan anjing sukan. Si manja ini juga adalah seekor anjing yang aktif dan memerlukan sekurang – kurangnya satu jam latihan setiap hari. Nama yang diberi adalah kerana sikapnya iaitu ia suka mengambil apa sahaja yang dilemparkan untuknya. Ini menunjukkan ia adalah sahabat baik kepada pemburu dan juga anjing peneman yang terbaik.

Sejarah

Golden Retriever berasal dari Scottish Highlands, di mana baka ini digunakan terutamanya sebagai anjing pemburu. Pemilik ladang Scotland memerlukan seekor anjing ini untuk mengambil burung dari perairan atau darat kerana tempat berburu mereka mempunyai banyak kolam dan rawa. Oleh kerana senjata api menjadi semakin moden, Golden diperlukan untuk membawa pulang burung yang ditembak dari jarak yang lebih jauh.

Untuk menghasilkan retriever yang ideal, Baron Tweedmouth, Dudley Marjoribanks, mengacukan spaniel Tweedwater yang telah pupus dengan retriever berwarna kuning. Hasilnya adalah empat anak anjing yang kemudiannya digunakan dalam pembiakan lebih terperinci dengan baka – baka anjing lain termasuk Irish Setter, Bloodhound, anjing St. John water, dan black retriever. Beliau menyimpan catatan terperinci sepanjang tahun sehingga akhir abad ke-19. Catatan itu menunjukkan perkembangan kacukan anjing dengan mulut lembut untuk mendapatkan kembali haiwan kecil tetapi ia juga kuat dan aktif. Selepas itu, Golden Retriever terhasil dan mendapat populariti di England dan dikenali oleh The Kennel Club of England pada tahun 1911.

Pada awal abad ke-20, baka ini diperkenalkan ke Amerika Utara sebagai anjing pemburu dan juga peneman yang setia. Golden secara rasmi diiktiraf oleh American Kennel Club pada tahun 1925. Ketika AKC memulakan gelaran juara AKC Obedience Champion pada tahun 1977, tiga anjing pertama yang memperoleh penunjukan itu adalah Golden Retriever. Baka ini juga pernah menjadi anjing peliharaan kepada presiden termasuk Gerald R. Ford dan Ronald Reagan.

Penampilan

golden retriever

Seekor jantan mampu mencecah berat sehingga 32 – 38 kg, sementara seekor betina pula 28 – 38 kg. Warna kot bulu boleh didapati dalam warna krim, kuning keemasan dan coklat keemasan. Ciri fizikalnya juga boleh didapati dari besar dan padat hingga langsing dan berotot.

Anda juga perlu tahu yang baka ini gugur begitu banyak bulu, maka anda perlu siap sedia untuk menyikatnya kerap kali. Kot bulunya mempunyai lapisan luar yang padat dan kalis air manakala lapisan bawah yang tebal. Kot bulunya berbeza dari ikal mayang kepada bulu yang lurus. Dada, belakang kaki, dan ekor mereka mempunyai bulu yang tebal. Ciri – ciri seekor anjing yang seronok untuk dipeluk. Dibawah adalah ringkasan bagi penampilan baka ini:

 • Berat: 28 – 38 kg
 • Hayat: 10 – 12 tahun
 • Bulu gugur: Banyak
 • Jenis bulu: 2 lapisan iaitu lapisan luar yang padat dan kalis air manakala lapisan bawah yang tebal
 • Kot bulu: Sederhana panjang
 • Warna bulu: Krim, kuning keemasan dan coklat keemasan

Sikap dan Perangai

golden retriever

Golden adalah anjing yang aktif yang memerlukan senaman harian dan latihan yang tegas. Sebaiknya anjing ini perlu berjalan – jalan ke halaman beberapa kali sehari. Ia juga mudah bergaul dengan kebanyakan baka anjing yang lain dan perjalanan ke taman anjing kemungkinan akan dihargai.

Selain itu, baka ini dikenali sebagai pembawa barang melalui mulut mereka. Anda disarankan untuk seedia alat mainan dan mainan tulang untuk memenuhi keperluannya untuk mengunyah.

Golden suka berada bersama dengan keluarga daripada turun ke halaman, di mana ia boleh kesunyian dengan mudah. Anda perlu tahu yang ia tidak sesuai untuk menjadi anjing pengawal, kerana ia amat peramah dengan semua orang termasuk orang asing. Aktiviti bersosial amat penting untuk anjing dan Golden Retriever tidak terkecuali. Baka ini mempunyai egonya untuk menjadi haiwan peliharaan yang terbaik dalam rumah anda jika anda mempunyai haiwan lain lebih – lebih lagi anjing lain.

Ia juga amat lembut, bersabar dan suka bermain dengan anak – anak kecil, tetapi jika ia sudah matang dan bersaiz besar, kemungkinan besar ia dapat menjatuhkan anak kecil jika terlalu teruja. Apabila ia belajar bermain bersama dengan betul, Golden Retriever adalah anjing yang terbaik untuk anda dan anak – anak anda. Dibawah adalah ringkasan bagi sikap dan perangai baka ini:

 • Perangai: Peramah, ceria, lemah – lembut
 • Kepintaran: Tinggi
 • Aktif: Tinggi, suka bermain fetch
 • Vokal: Sederhana

Penjagaan dan Rawatan

Penternak yang bertanggungjawab telah berusaha untuk mengekalkan standard baka yang berkualiti tertinggi seperti yang ditetapkan oleh kelab kennel seperti AKC. Anjing yang dibiakkan mengikut piawaian ini cenderung untuk mewarisi penyakit genetik. Antara penyakit yang perlu diberi perhatian termasuk:

 • Displasia Pinggul: Kelainan pada soket pinggul, yang boleh menyebabkan kesakitan dan artritis
 • Displasia Siku: Kecacatan siku anjing yang menyakitkan pada kaki depan
 • Osteochondrosis (OCD): Keadaan keradangan di mana tulang rawan yang berpenyakit berpisah dari tulang yang bersebelahan
 • Pelbagai jenis barah: Kanser yang paling biasa berlaku pada penghidap emas termasuk hemangiosarcoma dan limfoma.

Seronok membaca tentang baka anjing ini? anda boleh teruskan bacaan anda disini.

Artikel lain: Anjing Jerman Shepherd, Anjing Gunung Bernese, Anjing Husky, Anjing Samoyed