Animal Dog Profile

Alaskan Malamute, Tentang Baka Anjing Anda

Pengenalan

Alaskan Malamute berdiri 58 hingga 64 cm pada bahu dan seberat 38 hingga 42 kg. Daripada penampilan sehingga perangai Mal menunjukkan yang ianya adalah anjing kereta luncur. Dengan tulang yang besar, dada yang mendalam, bahu yang kuat, dan kot bulu yang tebal untuk tahan cuaca semuanya menunjukkan ia adalah anjing yang suka bekerja sambil mengembara. Tambahan pula dengan mata berwarna coklat berbentuk badam yang berkilauan menunjukkan Malamute suka bersama orang yang tersayang manusia. Mal adalah anjing suka duduk dalam kumpulan. Jadi dalam keluarga anda, anda mestilah menjadi pemimpin. Sekiranya ia tidak menghormati anda, dia akan serta -merta menyerang anda. Latihan yang tegas tetapi santai perlu dimulakan pada usia kecil.

Sejarah

Menurut sejarah, Malamute adalah anjing berasal dari utara dan ia telah mewujudkan hubungan rapat dengan kaum manusia di utara untuk sama – sama bertahan menghadapi cuaca sejuk setiap hari. Baka moden yang ada sekarang ini pada asalnya dibiakkan oleh suku Mahlemiut Inuit, di Alaska barat laut.

Ada juga yang percaya bahawa baka ini mungkin terhasil dengan kacukan serigala sejak generasi yang lalu. Anjing berbulu tebal ini digunakan oleh penduduk asli Alaska untuk menarik kereta luncur yang berat secara berkumpulan. Mal juga digunakan dalam perjalanan memburu anjing laut dan beruang kutub, atau digunakan sebagai umpan ketika memburu beruang. Baka ini berbeza dengan Husky Siberia yang dibesarkan untuk kepantasan berbanding kekuatan yang ada pada Malamute yang besar.

Malamute telah berkembang dengan pelbagai jenis baka lain di wilayah Artik mulai dari Alaska hingga Greenland. Pada tahun 1920-an, perlumbaan anjing luncur yang telah menyebabkan pembiakan dan pengembangan baka yang lebih moden. Namun, hanya satu jenis baka malamute yang mendapat pengakuan AKC awal pada tahun 1935 (strain Kotzebue).

Walau bagaimanapun, baka ini mengalami penurunan yang mendadak setelah Perang Dunia II. Beberapa sumber mengatakan bahawa baka ini hanya tinggal 30 ekor sahaja pada tahun 1947. Untuk memastikan baka ini terpelihara, AKC memperluaskan pengiktirafan baka Malamute ini dengan memasukkan strain Hinman dan M’Loot. Anjing kutub yang ada pada hari ini adalah hasil pembiakan anjing peliharaan.

Penampilan

alaskan malamute

Malamutes Alaskan mempunyai penampilan yang mempesonakan, dengan ekor bulu meringkuk di belakang mereka. Muka yang sentiasa ceria yang mampu memberi tenaga positif tanpa batas kepada anda, dengan mata coklat yang terang berbentuk almond dan hidung moncong bersaiz sederhana. Apabila mereka aktif, telinga runcing mereka berdiri tegak dan sudut belakang; jika mereka berehat, telinga mereka akan sedikit merebak ke sisi kepalanya yang lebar.

Badan Mal yang berotot seperti seekor atlet telah ditutupi dengan bulu yang tebal. Bulu pada bahagian atas adalah pendek tapi kasar sementara lapisan bawahnya lembut dan tebal. Gabungan bulu ini dapat melindungi mereka dengan baik semasa luncuryang lama dalam suhu sejuk beku. Corak topi kebiasaannya berwarna yang berbeza-beza seperti hitam, perak, coklat, kelabu, merah, sable, dan kelabu gelap. Malamute Alaskan yang berwarna putih selalunya merupakan satu-satunya baka yang mengenakan satu warna sahaja.

Ia boleh berdiri kira-kira 61 cm pada bahu dan mempunyai berat antara 38 hingga 48 kg, Mals adalah anjing besar yang mampu menarik kereta luncur, gerabak, dan anak-anak dengan kereta tunda. Dibawah adalah ringkasan bagi penampilan baka Mal ini:

 • Berat: 38 – 48 kg
 • Hayat: 10 – 14 tahun
 • Bulu gugur: Banyak
 • Jenis bulu: Bulu 2 lapis yang tebal
 • Kot bulu: Panjang
 • Warna bulu: Putih atau gabungan antara putih, kelabu, kelabu gelap, oren, hitam dan pelbagai warna

Sikap dan Perangai

alaskan malamute

Bersemangat dan cerdas, malamutes adalah penghibur yang penuh kasih sayang yang menggemari barang kemas mereka. Malamutes adalah kapal pengangkut Kutub Utara, dengan daya tahan yang luar biasa untuk membawa beban berat bersama pasukan mereka dalam jarak yang jauh. Lelaki anda tidak akan merasa senang untuk bersantai atau ditinggalkan sendirian untuk jangka masa yang panjang.

Kerana ukuran Alaskan malamutes, tenaga terfokus, dan kemampuan luar biasa, Becker mengatakan “anak anjing harus memulakan kelas tadika secepat mungkin, dan meneruskan kelas ketaatan bebas ketakutan yang berterusan sekurang-kurangnya pada tahun pertama mereka.” Lelaki boleh degil. Latihan khusus memastikan anda mempunyai ahli keluarga yang luar biasa. Latihan mungkin lebih penting jika anda menggunakan anjing tua.

Walau bagaimanapun, Mal tidak sesuai untuk bertugas sebagai penjaga rumah, kerana setiap orang yang masuk di dalam rumah adalah sebahagian daripada kumpulannya. Anda boleh menjadikannya sebagai peneman pengembaraan anda. Menaiki basikal bersama, dan menyeberangi sungai, mendaki bukit dan menempuhi hutan bersama adalah salah satu aktiviti yang dia mudah teruja. Anda boleh benarkannya membawa barang perkhemahan semasa anda mendaki bukit. Alaskan Malamute Club of America telah menyediakan panduan keselamatan khusus untuk membantu anda memahami kemampuannya. Malamute Alaskan paling gembira apabila dia terlibat secara aktif.

Malamute juga adalah seekor anjing yang suka bersuara, ​​dan mereka bercakap dengan pelbagai bunyi daripada lembut hingga melolong. Sangat mudah untuk terlibat dalam perbualan penuh dengannya. Dibawah adalah ringkasan bagi baka Malamute yang ceria ini:

 • Perangai: Periang, peramah, ceria
 • Kepintaran: Tinggi
 • Aktif: Tinggi, suka bermain dan mengembara
 • Vokal: Tinggi, suka melolong

Penjagaan dan Rawatan

Alaskan malamute mempunyai beberapa keadaan kesihatan genetik serta beberapa penyakit yang berkaitan dengan baka anjing besar. Penternak anjing disarankan mendapatkan keputusan ujian yang jelas daripada ibu bapa anak anjing. Beberapa masalah kesihatan yang paling biasa terjadi pada baka ini adalah:

 • Kanser
 • Displasia pinggul
 • Displasia Siku
 • Polineuropati
 • Hipotiroidisme
 • Penyakit Von Willenbrand

Nak baca lagi? tekan disini untuk ketahui lebih lagi fakta haiwan yang menarik.

Artikel lain: Bulldog Perancis, Anjing Newfoundland, Anjing Collie, Norwegian Elkhound