Bersenam Secara Berkala Ada 5 Manfaat Untuk Anda

Anda tahu senaman itu baik untuk anda, tetapi adakah anda tahu betapa baiknya? Daripada keyakinan diri anda hingga meningkatkan cara hidup anda, Nak tahu bagaimana senaman dapat meningkatkan kehidupan anda?

Ingin merasa lebih baik, mempunyai lebih banyak tenaga dan bahkan menambah tahun dalam hidup anda? Anda hanya perlu bersenam sahaja. Senang kan? Anda boleh ikut garis panduan yang dibuat oleh KKM ini.

Kelebihan terhadap kesihatan daripada aktiviti senaman dan aktiviti rekreasi yang extreme amat susah untuk diabaikan. Setiap orang akan mendapat manfaat daripada senaman, tanpa mengira usia, jantina atau kemampuan fizikal. Perlukan bukti yang lebih meyakinkan untuk anda bergerak daripada katil itu? Jom baca lima cara senaman ini yang dapat menjadikan anda lebih bahagia dan sihat.

Bersenam mampu kawal berat badan

Lari adalah Bersenam secara anarobik

Senaman dapat membantu mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan dan juga membantu mengekalkan penurunan berat badan. Apabila anda melakukan aktiviti fizikal, anda akan membakar kalori. Semakin kuat anda lakukan aktiviti, semakin banyak kalori yang anda bakar.

Senaman di gim setiap hari memang bagus, tetapi jangan risau jika anda tidak dapat menghabiskan banyak waktu untuk bersenam setiap hari. Melakukan aktiviti riadah adalah lebih baik daripada duduk bersahaja.

Untuk meraih faedah bersenam anda perlu cukup aktif sepanjang hari. Aktiviti yang biasa seperti naik tangga dan bukannya menaiki lif atau menaikkan tugas rumah tangga anda dah cukup untuk membakar kalori anda (cukup 6000 langkah setiap hari). Ketekalan adalah kunci.

Mengelakkan anda daripada penyakit

Bimbang dengan penyakit jantung? Berharap untuk mencegah tekanan darah tinggi? Tidak kira berapa berat badan anda sekarang, jika anda aktif meningkatkan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), kolesterol “baik”, dan menurunkan trigliserida yang tidak sihat. Kedua – dua ini dapat memastikan darah anda mengalir dengan lancar. Dengan ini, anda dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Bersenam secara teratur membantu mencegah atau mengurus banyak masalah dan masalah kesihatan, termasuk:

  • Strok
  • Sindrom metabolisme
  • Tekanan darah tinggi
  • Diabetes jenis 2
  • Kemurungan
  • Keresahan
  • Barah
  • Artritis

Selain itu, ia juga dapat membantu meningkatkan fungsi kognitif dan membantu menurunkan risiko kematian dari semua sebab.

Bersenam menceriakan mood anda

Perlukan emosi yang positif? Atau perlukan ketenangan selepas seharian tertekan dengan kerja? Sesi gim atau powerwalk dapat membantu masalah ini. Aktiviti fizikal dapat merangsangkan pelbagai bahan kimia dalam otak. Ini boleh membuat anda merasa lebih bahagia, lebih santai dan kurang cemas.

Anda juga mungkin berasa lebih baik dengan penampilan dan diri anda selepas bersenam setiap hari. Bersukan dapat meningkatkan keyakinan dan meningkatkan harga diri.

Meningkatkan Tenaga Anda

Sibuk dengan bel atau pekerjaan rumah tangga? Aktiviti fizikal yang kerap dapat meningkatkan kekuatan otot dan meningkatkan daya tahan anda.

Senaman membekalkan oksigen dan nutrien yang cukup kepada tisu anda dan membantu sistem kardiovaskular anda berfungsi dengan lebih berkesan. Dengan ini, kesihatan jantung dan paru-paru anda bertambah baik serta anda mempunyai lebih banyak tenaga untuk mengatasi tugas harian.

Bersenam amat menyeronokkan!

Bersenam pada waktu pagi atau petang

Senaman dan aktiviti fizikal adalah menyeronokkan. Ia memberi anda peluang untuk bersantai, menikmati aktiviti luar atau hanya melakukan aktiviti yang membuat anda bahagia. Aktiviti fizikal juga dapat membantu anda berhubung dengan keluarga atau rakan dalam suasana sosial yang menyeronokkan.

Oleh itu, ikuti kelas menari, ikuti laluan mendaki atau menyertai pasukan bola sepak. Cari aktiviti fizikal yang anda gemari, dan lakukan sahaja. Bosan? Cuba sesuatu yang baru, atau buat sesuatu dengan rakan atau keluarga.

Kesimpulannya

Latihan dan aktiviti fizikal adalah cara terbaik untuk merasa lebih baik, meningkatkan kesihatan dan bersenang-senang. Bagi kebanyakan orang dewasa yang sihat:

  • Sekurang-kurangnya 150 minit seminggu aktiviti aerobik ringan atau 75 minit seminggu aktiviti yang agresif, atau gabungan aktiviti ringan dan agresif. Garis panduan menunjukkan bahawa anda perlu lakukan senaman yang berbeza sepanjang minggu. Contohnya berlari, berjalan kaki atau berenang. Walaupun sebilangan kecil aktiviti fizikal sangat membantu, dan aktiviti terkumpul sepanjang hari bertambah untuk memberikan manfaat kesihatan.
  • Latihan kekuatan untuk semua kumpulan otot utama sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Contohnya termasuk mengangkat berat percuma, menggunakan mesin berat atau melakukan latihan berat badan.

Pelbagaikan aktiviti anda sepanjang minggu. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, memenuhi matlamat kecergasan tertentu atau mendapatkan lebih banyak faedah, anda mungkin perlu meningkatkan aktiviti aerobik sederhana hingga 300 minit atau lebih seminggu. Kalau anda nak tahu kolagen bukan sahaja boleh buat anda muda, ada banyak lagi kelebihannya.