10 Tip Membeli Smart TV

Pengenalan

Panduan membeli smart TV ini akan tolong anda lalui semua perkara yang perlu anda ketahui semasa membeli TV baru. Sama ada anda mencari tip membeli-belah yang mudah atau perlu mengetahui ciri mana yang paling penting, inilah yang anda cari – carikan selama ini. Daripada perbezaan antara resolusi 8K dan 4K, asas-asas ciri TV pintar, mengapa anda mahukan HDR, dan perbezaan antara LED dan OLED, kami mempunyai jawapan untuk semua soalan umum mengenai TV pintar.

Hari ini, terdapat pelbagai model High – Definition (HD), 4K Ultra HD dan bahkan 8K TV di kedai – kedai elektronik luar sana. Daripada skrin besar yang murah hingga paparan mewah yang membezakan smart TV terbaik yang ada. Teknologi dan ciri yang luar biasa, tetapi sukar untuk mengikuti semua itu, apalagi menentukan apa yang penting. Kami di sini dengan panduan membeli smart TV kami untuk membantu anda membuat keputusan.

smart tv

Berikut adalah perkara terpenting yang perlu dipertimbangkan sebelum anda membeli televisyen. Kami menerangkan setiap perkara ini dengan lebih terperinci dalam panduan membeli smart TV kami di bawah:

  1. Jangan beli smart TV dengan resolusi kurang dari 4K. Elakkan set HD penuh atau 1080p.
  2. Anda boleh tinggalkan smart TV 8K buat masa ini. Hal ini kerana TV 8K sangat mahal, dan filem dan rancangan 8K belum tersedia.
  3. Berharap untuk membayar sekitar RM2000 untuk smart TV 4K 55-inci dengan anggaran yang baik. Dan sekurang-kurangnya RM4000 untuk model 65 inci. Model dengan gambar, pembesar suara dan ciri yang lebih baik adalah lebih mahal.
  4. Cari kadar penyegaran 60 Hz atau 120 Hz. Kadar penyegaran, 60 Hz bagus, tetapi 120 Hz lebih baik. Kadar penyegaran yang lebih tinggi memberikan pergerakan yang lebih lancar untuk semua perkara dari filem dan rancangan hingga sukan dan permainan langsung.
  5. Cari set yang sesuai dengan HDR. Ini menawarkan warna yang lebih realistik dan kontras yang lebih baik.
  6. TV OLED kelihatan jauh lebih baik daripada kebanyakan set LCD: Tetapi TV QLED dari Samsung, Vizio dan TCL adalah jalan tengah yang berpatutan.
  7. Cari sekurang-kurangnya empat port HDMI. Dan pilih format HDMI 2.1 yang lebih baru jika anda boleh. Ini membolehkan anda menggunakan peranti lain dengan mudah dan cepat.
  8. Anda perlu membeli bar bunyi (Amar. Pembesar suara TV lebih teruk sekarang kerana skrinnya lebih nipis.
  9. Elakkan jaminan berpanjangan. Syarikat kad kredit anda mungkin sudah memberikan perlindungan pembelian.
smart tv

Jaminan yang lama dan Boleh menjimatkan wang anda

Salah satu penjana pendapatan terbesar untuk kedai elektronik adalah jaminan yang panjang. Hal ini kerana ia sangat jarang diperlukan terutamanya untuk set LCD. Kebanyakan komponen dalam HDTV adalah tahan lama malah LED yang digunakan untuk mencerahkan gambar hampir menakjubkan seolah anda berada di dunia lain.

Bayar harga yang berpatutan untuk Smart TV

Walaupun anda akan sentiasa mendapat ciri terkini dan kemampuan terbaik dengan membayar harga penuh, banyak pembeli menangguhkan kerana mereka menganggap smart TV semasa terlalu mahal. Kenyataannya adalah bahawa smart TV bukan sahaja tidak pernah lebih baik, tetapi TV juga tidak semestinya berpatutan. Walaupun model premium boleh mencapai RM10,000 dengan mudah, anda perlu tahu yang terdapat banyak model TV yang hebat dan canggih. Anda boleh jumpa set lengkap dengan semua resolusi 4K, sokongan HDR dan ciri pintar.

Tambahan pula, kedai elektronik hampir setiap bulan mengadakan penjualan hebat (prmosi dan freegift!), dan jika anda ingin membuat beberapa pengiraan, anda dapat menjimatkan beribu duit simpanan ketika membeli TV seterusnya.

Artikel lain: SmartBand Bawah RM500, Laptop Gaming Terbaik, Smartphone Bawah RM5000,

Anda sudah berada di penghujung artikel, tekan disini untuk teruskan membaca tentang pelbagai fakta haiwan dan makanan yang menarik.