Animal Pet

10 Baka Guinea Pig Boleh Dipelihara

Pengenalan

Guinea Pig adalah merupakan salah satu haiwan kecil yang boleh dibuat sebagai haiwan peliharaan. Bahkan ia amat diminati ramai kerana mereka menggemaskan, mempunyai keperibadian yang menawan dan tidak memerlukan banyak ruang. Mereka juga kurang senang tergigit daripada binatang peliharaan kecil yang serupa seperti hamster dan gerbil. Anda juga boleh melihat pelbagai fakta haiwan disini.

Abyssinian Guinea Pig

Abyssinian Guinea Pig

Baka Abyssinian ini mempunyai reputasi sebagai salah satu baka yang peramah dan penyayang. Selain itu, mereka juga sesuai dijadikan peliharaan kepada anak – anak kecil anda kerana ia sangat bertenaga dan bersemangat apabila anak-anak anda bermain bersamanya. Saiz badannya boleh mencecah 20 hingga 40 cm. Seekor jantan mampu membesar pada 40 cm maksimum daripada seekor betina. Kedua – dua jantina mampu hidup selama 5 hingga 7 tahun lama.

Abyssinian Satin Guinea Pig

Abyssinian Satin Guinea Pig

Satin Abyssinian sama seperti Abyssinian dalam hampir semua aspek daripada saiz dan juga jangka hayat. Satu perbezaan paling ketara adalah kot bulunya yang kasar dan panjang mempunyai kilauan satin yang cantik. Anda boleh lihat sendiri bulunya berkilauan dibawah sinar matahari. Baka ini amat jarang untuk dijumpai dan dijual seperti Abyssinian.

Selain itu, ia juga terkenal dengan sikap peramah dan bersosial seperti Abyssinian. Baka satin ini lebih berisiko kepada masalah kesihatan daripada baka yang bukan satin, seperti penyakit osteodystrophy.

Penyakit Osteodystrophy adalah sebarang pertumbuhan tulang distrofi. Ia adalah perkembangan tulang yang cacat disebabkan oleh penyakit ginjal atau gangguan metabolisme kalsium dan fosforus. Jadi anda perlu lebih berhati – hati dalam penjagaan baka satin ini.

American Guinea Pig

American Guinea Pig

Baka ini adalah salah satu jenis yang paling biasa anda boleh dapati di kedai haiwan kesayangan. Ia memiliki kot bulu pendek dan berkilat yang halus tanpa roset. Roset adalah pusaran rambut yang keluar ke semua arah dari titik pusatnya. Selain daripada penampilan, ia memerlukan penjagaan yang minimum dan ini menjadikannya haiwan kesayangan yang mudah untuk diuruskan kepada anda yang baru nak mula pelihara. Tambah pula dengan popularitinya yang terkenal dengan keperibadian yang peramah dan suka bersosial.

American Satin Guinea Pig

American Satin Guinea Pig

Yang ini hampir sama dengan yang atas. Satu-satunya perbezaan adalah kotnya yang mempunyai kilauan satin yang memberikan penampilan yang amat menakjubkan. Baka satin ini adalah lain daripada baka yang bukan satin. Penjagaan penampilannya sangat minimum kerana mantel pendek mereka. Seperti baka diatas, baka jenis satin ini juga terkenal dengan sikap yang baik dengan tuan pemilik. Satin Amerika mempunyai potensi yang sama untuk masalah kesihatan, osteodystrophy seperti keturunan satin yang lain.

Coronet Guinea Pig

Coronet Guinea Pig

Baka yang baru ini mempunyai kot sutera yang panjang dengan satu roset di tengah dahi yang disebut sebagai koronet. Koronet ini tumbuh panjang seperti kot yang lain, jatuh di atas mata di depan dan bercampur dengan selebihnya pada kot di bahagian belakang. Mengikut fakta, ia digambarkan sebagai seekor yang penyayang dan amat suka bermain. Ini kerana mereka memerlukan penjagaan harian untuk kot bulunya. Spesis ini bukan pilihan anda yang pertama kali nak pelihara.

Peruvian Guinea Pig

Peruvian Guinea Pig

Peruvian mempunyai kot sutera yang panjang dan cukup tebal. Bulunya tumbuh dalam rangkaian roset yang menjadi cukup panjang dan ia mampu tumbuh sehingga hampir dua kaki panjang. Apabila kot bulunya terlalu panjang, anda akan mudah keliru yang mana kepala dan yang mana belakangnya.

Baka ini memerlukan penjagaan yang lebih terperinci daripada spesis yang mempunyai kot bulu yang pendek. Ia dilihat lebih tenang daripada baka lain tetapi mempunyai sifat ingin tahu dan berwaspada.

Silkie Guinea Pig

Dari baka yang berbulu panjang, silkie adalah yang paling popular. Baka ini juga dikenali sebagai shelties di United Kingdom. Ini kerana ia mempunyai kot bulu yang mewah, panjang dan tebal yang tumbuh begitu lama. Baka ini sama seperti koronet kecuali mereka tidak memiliki roset di dahi mereka.

Oleh kerana ia memerlukan lebih banyak penjagaan daripada baka yang berbulu pendek, baka ini bukan pilihan yang baik untuk pemilik kali pertama. Selain itu, ia mempunyai keperibadian yang biasanya jinak dan tenang dan dianggap sebagai keturunan Guinea babi yang paling lemah lembut. Ia mungkin malu mula – mula dan mungkin bukan pilihan yang baik untuk anak-anak yang aktif dan kuat.

Teddy Guinea Pig

Teddy Guinea Pig

Teddy ini mempunyai kot bulu yang pendek dan sederhana. Bulunya amat padat dan ia terdapat dalam pelbagai warna. Baka ini juga satu-satunya jenis guinea pig yang mempunyai hidung terbalik (upturned nose). Baka ini juga sangat popular dan sering dianggap sebagai baka yang paling mesra dengan orang, walaupun kadang-kadang mempunyai masalah dengan berkongsi sangkar. Kot bulunya memerlukan dandanan setiap minggu.

Texel Guinea Pig

Texel Guinea Pig

Texel mempunyai bulu kot panjang, lembut dan keriting yang tumbuh pada badannya. Bulu keriting ini dapat menjadikan penampilannya kelihatan lebih pendek daripada baka lain yang berbulu panjang.

Walaupun penampilannya nampak memerlukan penjagaan rapi, ini sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan bulunya. Texel berbulu panjang adalah yang paling aktif daripada baka lain dan juga dianggap sebagai salah satu baka yang paling senang.

White Crested Guinea Pig

White Crested Guinea Pig

Guinea pig berjambul putih ini mempunyai kot bulu yang pendek, dan halus. Keunikannya adalah terdapat satu roset putih di atas kepalanya yang dikenali sebagai “crest.” Baka ini amat unik kerana ia tidak mudah untukdijumpai seperti baka lain.

Walaupun mempunyai keperibadian yang suka bersendirian, baka ini amat terkenal dengan kecilikannya. Ia merupakan pilihan yang baik untuk melatih helah yang menyeronokkan

Kesimpulannya

Anda mungkin sukar untuk memilih satu guinea pig dariapda kesemua baka ini. Merek semua mempunyai banyak jenis bulu kot dan pilihan warna untuk dipilih. Sekiranya anda tidak dapat memilih satu, ambillah dua atau banyak mana pun kerana ia adalah haiwan sosial dan boleh disimpan dalam kumpulan kecil dengan jantina yang sama.

Mulakan dengan salah satu daripada baka kegemaran anda dan kemudian pertimbangkan untuk mendapatkan rakan barunya. Telatah suka bermain mereka pasti akan menghiburkan anda. Jika anda minat membaca tentang guinea pig ini, anda boleh lihat tentang spesis itik yang menakjubkan ini.